Przepis mojej siostry na łatwą, szybką i pyszną tartę.
Składniki na blachę o średnicy około 25 centymetrów:
200 gramów śmietanki 36%
cukier – według preferencji
jabłka – ok. 4 duże jabłka
cynamon – według uznania
kruche, francuskie ciasto
Wykonanie:
- Nastawić piekarnik na 180 stopni.
- Umyć, obrać i pokroić jabłka w plastry.
- W misce zmieszać śmietankę z cukrem.
- Formę wysmarować masłem i włożyć do niej ciasto.
- Wyłożyć ciasto jabłkami, a potem zalać wcześniej przygotowanym sosem.
- Posypać wierzch cynamonem.
- Jeśli został nadmiar ciasta, można przykryć tartę od góry.
- włożyć do piekarnika i piec aż ciasto się zarumieni.
- Zjeść ciasto 🙂 Smacznego!
Nie mogę się doczekać aż wypróbuję;)
Ślinka cieknie:D